Стъкла за слънчеви очила: кое затъмняване е подходящо за Вас?

С какво се отличава добрият чифт стъкла за слънчеви очила?

Философията в основата на стъклата за слънчеви очила ZEISS произтича от прост принцип: Вашите слънчеви очила следва оптимално да отговарят на Вашите зрителни потребности, формата на лицето и Вашия стил на живот – точно както ежедневните Ви очила.

Важният качествен критерий за добър чифт слънчеви очила е 100% защита срещу слънчевото UVA и UVB лъчение и подходящата наситеност на затъмняването, която варира от 20 до 80 процента.

Предлагат се множество цветове. За да гарантираме, че стъклата и рамките на Вашите слънчеви очила подхождат на стила Ви, ние предлагаме богата гама от единични цветове, преливащо затъмняване и двуцветни версии, от които да избирате. По този начин можете да изберете стъкла с по-традиционен кафяв, зелен или сив цвят, или друг по свой избор, който най-добре подхожда на личния Ви стил и любим тоалет. Възможностите са неограничени.

Тези стъкла изглеждат добре и са напълно функционални. Стъклата за слънчеви очила ZEISS осигуряват отличен цветен контраст и подобряват зрението Ви при силна слънчева светлина и отблясъци, а също така при разпръснато осветление. Минималното тегло и издръжливостта на стъклата също подобряват сигурността и комфорта при носене, което ги прави идеален спътник за всички дейности на открито – било то спорт, пешеходен туризъм или градски пътувания.

Ето как да изберете правилните затъмнени стъкла за себе си

Има безкраен брой цветове, затъмнявания и версии, от които да избирате – но кои характеристики са подходящи за Вас? Това е много лично решение. Цветовете определят не само как изглеждат очилата Ви, но и въздействат значително върху начина, по който мислите и се чувствате.

Цветната програма на ZEISS предлага богат избор от възможности за затъмняване – единични цветове, преливане и актуални двуцветни варианти. Поговорете със своя оптик и обсъдете кога и къде възнамерявате да носите своите затъмнени стъкла: За рутинни дейности? На работа? Когато спортувате? За специални случаи? Ако планирате да носите очилата си редовно или за продължителни периоди от време, то е добре да изберете леко затъмняване. Важно е също доколко сте чувствителни към светлината. Когато избират цветове, жените следва да нанесат обичайния си грим преди това и да избират затъмняването според него. Помислете и за дрехите, които носите обичайно. Всичко това ще помогне на вашия оптик да препоръча подходящо затъмняване за Вас.

Стъкла с преливащо затъмняване

В допълнение към стъклата с единично затъмняване, могат да се създават т.нар. преливащи затъмнявания, които се получават чрез процес на потапяне, така че равнището на намаляване на светлината се понижава от горната част към долния край на стъклото. Тези стъкла за слънчеви очила имат преливащо цветно затъмняване, което е много подходящо за ситуации, в които осветеността се променя, когато погледнете нагоре, напр. при шофиране: когато гледате таблото, вие гледате през само леко оцветена област на стъклото. Но в същото време се наслаждавате на видимост без отблясъци, когато гледате пътя през силно затъмнената горна част на стъклото.

Разбира се, ние предлагаме богат избор от стъкла с преливащо затъмняване – просто попитайте Вашия оптик.

Двуцветни стъкла

При двуцветните стъкла вие превръщате очилата си в свеж аксесоар, който отговаря на тенденциите в модата и грима. Двуцветните стъкла съдържат няколко затъмнявания в едно стъкло. Нашите цветове са:

  • Jeans – за спортните типове
  • Pistachio – перфектно допълва всеки младежки ансамбъл
  • Cinnamon – придава на носещия традиционен, но елегантен вид
  • Stone – за по-ненатрапчив вид

Затъмняване на стъклата, подходящо за шофиране

Слънчевите очила са задължителни през лятото, особено когато шофирате. Обаче шофьорите следва да имат предвид, че едно стъкло е твърде тъмно и следователно не е подходящо за шофиране, ако има затъмняване от 90% или повече. През нощта максималната стойност не следва да надвишава 25%. Когато избират затъмнени стъкла, шофьорите следва да се уверят, че избират правилен цвят.

За да се гарантира разпознаването на знаците и светофарите, стъклата на слънчевите очила трябва да запазват естествените цветови контрасти. Ето защо затъмняването в зелено, кафяво и сиво е най-подходящо за шофиране.

Самозатъмняващите се стъкла невинаги са най-добрият избор за шофиране. Предното стъкло блокира голяма част от UV лъчението, което означава, че стъклата не се затъмняват както когато сте на открито.

Ако е необходимо да намалите значително отблясъците при шофиране при силна слънчева светлина, следва да изберете стъкла за слънчеви очила с преливащо затъмняване или поляризиращи стъкла.

Открийте какво може да направи за вас оптималното затъмняване на стъклата

Стъклата за слънчеви очила ZEISS подобряват възприемането на цветовете и контраста, като същевременно намаляват неприятните отблясъци, като тези, които се причиняват от ярката слънчева светлина, и разсейващите отражения върху мокри или покрити със сняг повърхности. Това е важен фактор за комфортна, ясна видимост дори при сложни условия на осветеност, когато се занимавате с ветроходство, пешеходен туризъм, каране на сърф или ски.

Затъмнените стъкла могат също да подобрят зрението Ви при занятия със спорт и при определени метеорологични условия. Затъмняването в цвят на кехлибар или розе е особено подходящо за колоездене и когато няма слънце или то свети слабо. Техните свойства за повишаване на контраста осигуряват най-светло зрително поле. Затъмняването е особено важно, когато слънцето свети слабо, за да можете да различавате дребни детайли бързо и прецизно. Ето защо е важно да интензивността на затъмняването да се адаптира според този, който носи очилата, т.е. кога и къде ще се използват те влияе на избора на подходящо затъмняване.

Find out what an optimum lens tint can do for you

При колоездене например човек преминава през осветени места и сенки много бързо. В този случай силното затъмняване не е за предпочитане, тъй като окото не може да се адаптира достатъчно бързо при смяната на количеството светлина.

Също така не препоръчваме на колоездачите да носят самозатъмняващи се стъкла, тъй като стъклата не стават прозрачни достатъчно бързо, за да отговарят на тези по-високи изисквания.

Препоръката ни е да се използват сиви стъкла с по-ниска ефективност, които намаляват отблясъците и запазват по-добре цветовете. Тези стъкла осигуряват добро виждане през цялата година, дори при ярка дневна светлина. Обаче жълтите стъкла филтрират по-голяма част от синята светлина, осигурявайки по-добър контраст и давайки възможност на носещия да различава неравните повърхности.

Нашият съвет: отделете известно време, за да говорите с Вашия оптик, и изпробвайте няколко различни варианта! Когато вземате решение, изберете най-лекото затъмнявате, което намирате за комфортно – не следва да се налага да присвивате очи, когато носите тези очила при случайна светлина. И какъвто и цвят на затъмняването да изберете, уверете се, че Вашите стъкла имат твърдо покритие, което да ги защитава от надрасквания, както и покритие срещу отражения, което предпазва от дразнещи отражения в стъклото.

Свързани продукти

Моят зрителен профил Определете сега какви са Вашите зрителни навици и открийте уникалното индивидуализирано решение под формата на стъкла.
намерете Вашата ZEISS оптика в близост до вас