Лещи за очила ZEISS MyoCare

Подарете на детето си по-добра перспектива за живота.

Специален
дизайн за деца

Огромна част от това, което научаваме и преживяваме, се случва през нашите очи. Децата се учат и израстват чрез това, което виждат. Тяхното зрение има огромно значение за развитието им и за тяхното бъдеще. Важно е да си зададем въпроса дали можем да забавим развитието на късогледството, за да осигурим нормално развитие на детето.

ZEISS MyoCare, лещи за детски очила

Нов дизайн на лещи за очила за управление на прогресията на късогледството при деца.

Малко момиченце с очила си играе с лента и я върти, за да прави кръгове във въздуха.

Децата винаги имат да откриват нещо ново: първата си ваканция, първото си хоби или първия си най-добър приятел в детската градина. За тях това са вълшебни, завладяващи моменти. Ако обаче детето няма оптимално зрение, това влошава качеството му на живот. Вследствие на това развитието на детето може да пострада, което да доведе до затруднения в обучението и да остави неразкрит пълния потенциал на детето. Важно е да се осигури възможно най-добрата подкрепа за всички с бързо прогресиращо късогледство.

Ето защо портфолиото на ZEISS MyoCare се състои от диоптрични стъкла, които са специално разработени за млади потребители на очила на възраст между 6 и 12 години. ZEISS MyoCare е нашето най-добро решение за лещи за очила, предназначено да забави прогресията на късогледството. Защото през детските очи всеки детайл е от значение.

Какво представлява миопията?

Миопията се нарича още късогледство и по същество е форма на зрително нарушение. Когато човек с късогледство гледа в далечината, в окото (на ретината) се получава размазан образ. С израстването, очите на децата стават по-дълги. Ако удължаването на очите е по-голямо, отколкото би трябвало да бъде за дадена възраст, нивото на късогледство се увеличава. Например някои симптоми на късогледство при децата могат да се изразяват в това, че те не виждат ясно надалеч, поради което им е трудно да извършват ежедневни дейности, като да спортуват с топка или да четат на бялата дъска в класната стая.

Схематична скица на окото, показваща лещата, роговицата, фовеята и ретината.

Развитие на късогледство при деца

В Азия почти 90% от младите хора в градските райони на възраст под 20 години са късогледи. Но нарастващото разпространение на късогледството не е проблем само в Азия. Тази тенденция се проявява и в световен мащаб.

На този фон разпространението на късогледството и рискът от прогресия на младежкото късогледство в Европа са сравнително ниски. Въпреки това късогледството става все по-често срещано на Стария континент, като се наблюдава ясна тенденция за по-голямо разпространение на късогледството сред по-младото население.4

Какво причинява късогледство?

Съществуват множество причини, които допринасят за нарастващото разпространение на късогледството:2

 1. Генетични аспекти 
  • Когато единият или двамата родители са късогледи, съществува повишен риск детето също да e късогледо.
 2. Промени в околната среда и начина на живот
  • Прекомерна работа в близост, например интензивна работа със смартфони или книги.
  • Региони, в които голяма част от ежедневието е на закрито.
  • Липса на естествена светлина, както и намалено време прекарано на открито.
 3. Допълнителни факти:
  • Тъй като ранната поява на късогледството предполага повече възможни години за неговата прогресия, късогледите на възраст под 7 год. са изложени на по-голям риск от развитие на късогледство с по-висок диоптър.5
  • Един късоглед родител увеличава риска от бъдещо късогледство на детето поне два пъти, а двама късогледи родители увеличават риска повече от пет пъти.6

Как се контролира прогресията на късогледството при деца?

Съществуват множество възможности за забавяне на прогресията на късогледството при деца, включително:

 • Твърди контактни лещи, които се носят само докато спиш
 • Меки контактни лещи за носене през деня
 • Капки за очи
 • Специални очила за късогледство, които обикновено са най-удобният метод за терапия на млади пациенти.

Независимо от избраната терапия при късогледството, начинът на живот също оказва силно влияние върху детските очи. Всъщност проучванията показват, че късогледството е по-рядко срещано сред децата, които прекарват много време навън, а ако късогледото дете е често навън, прогресията на късогледството е по-бавна.

Методи за коригиране на късогледството

Причините за късогледството са сложни и многофакторни. Ето защо управляването на късогледството при децата може да включва комбинация от оптичнa корекция с очила и контактни лещи, както и фармацевтични продукти. Въпреки това, независимо от избрания подход, той трябва да се комбинира със здравословен начин на живот, за да се постигне желаният резултат от лечението.7

Съществуват следните методи за терапия на прогресивно късогледство при деца

Третиране на формата на роговицата (ортокератология)

3D илюстрация на специализирана твърда контактна леща за през нощта.

Специализираните твърди контактни лещи се носят през нощта, за да променят временно извивката на роговицата и да позволят ясно виждане през деня. 

Меки контактни лещи

3D илюстрация на мека контактна леща.

Меки контактни лещи със специален дизайн на централната част, които се носят през деня. Те едновременно създават области с ясен и неясен фокус в задната част на окото (върху ретината).

Лещи за очила

3D илюстрация на стъкла за очила, предназначена за корекция на късогледство.

Най-щадящият и най-достъпен метод, който не носи рисковете и страничните ефекти, свързани с другите решения. Предимството на специалните лещи за очила е, че коригират зрението и едновременно с това контролират прогресията на късогледството.

Дейности на открито

3D илюстрация на черно-бяла футболна топка.

За да се предотврати или забави появата на късогледството, се препоръчва да се прекарва повече време на открито, минимум 2 часа на ден общо, включително допълнително време на открито след училище.8

Фармацевтични продукти за прогресивно късогледство

3D илюстрация на капка за очи.

Това включва прилагането на фармацевтични продукти, например ниски дози атропин на капки. 

Специализирано решение

Детски стъкла за очила с черна, червена и нежнорозова рамка със сърчица.

Прогресиращото късогледство при децата трябва да се коригира със специализирано зрително средство, което да осигури на детето ясно и комфортно зрение, като същевременно забавя прогресията. За съжаление, най-често се коригира със стандартни очила или контактни лещи. Тези зрителни средства коригират само текущото състояние на късогледството, но не могат да забавят прогресирането на късогледството.

ZEISS MyoCare е нов дизайн на лещи, който е насочен към доброто зрение и прогресията на късогледството.

ZEISS MyoCare – нов дизайн на лещи за очила, насочени върху доброто зрение и управлението на прогресията на късогледството при децата.

Подобрете зрението на Вашето дете. Позволете му да види ясно своя свят – от значение е всеки малък детайл във всеки един момент. Портфолиото от лещи за очила ZEISS MyoCare е нашето най-добро решение, насочено към забавяне на прогресията на късогледството при децата.

Как функционират лещите за очила ZEISS MyoCare?

Продуктовото портфолио се състои от два дизайна на диоптрични стъкла в зависимост от възрастта на детето. Вашият офталмолог ще Ви препоръча най-подходящия дизайн на лещите за Вашето дете. MyoCare® е подкрепена от иновациите на ZEISS и повече от десетилетие опит в разработването на лещи за управление на прогресията на късогледството при децата.

Технология ZEISS C.A.R.E. (Цилиндрични пръстеновидни рефрактивни елементи)

С израстването на децата очите им стават по-дълги и това се нарича аксиална елонгация. Ако аксиалната елонгация е по-голяма, отколкото би трябвало да бъде на дадена възраст, нивото на късогледство се увеличава. Чрез регулиране на осовата дължина на окото се регулира и късогледството.
Нашият дизайн MyoCare разполага с централна ясна зона за оптична корекция на зрението. Специалните елементи C.A.R.E.® са разположени от ръба на прозрачната зона, която се разширява до ръба на лещата. Основният фокус на този дизайн е да управлява прогресията на късогледството чрез забавяне на удължаването на очната ябълка, като същевременно осигурява комфортно и добро зрение.

Патентован дизайн на лещи за очила с централна ясна зона и концентрични кръгове към външния край на лещата.

Дизайн ZEISS ClearFocus

Известно е, че разфокусирането предизвиква удължаване на очната ябълка, което води до по-нататъшна миопизация. Оптимизирахме задната повърхност на лещата, за да осигурим точната ѝ сила и да сведем до минимум нежеланото разфокусиране – независимо от това в каква посока гледат очите през лещите. Дизайнът ZEISS ClearFocus осигурява добро зрение и управление на късогледството под всякакъв зрителен ъгъл.

Пет деца с очила, легнали на пода с глави заедно и крака, обърнати навън, в кръг.

Покритията ZEISS DuraVision

Антирефлексни покрития с устойчивост на надраскване, които се нанасят върху повърхността на лещите, за да ги направят по-устойчиви - идеални за активни деца. ZEISS DuraVision Kids с универсални защитни функции също може да се счита за чудесно решение, специално разработено за деца. Те предлагат отлични антирефлексни свойства, за да осигури на малките деца необезпокоявано зрение, и ниско отразяване на ултравиолетовите лъчи на задната страна на лещата.

Момче кара колело в парка с очила и предпазна каска.

Технология ZEISS UVProtect

Пълна защита от ултравиолетови лъчи, което означава, че очите на детето Ви са защитени, когато играе навън.

Малко момиченце с очила стои навън и използва пръчка за балончета, за да прави сапунени мехурчета.

Защо да изберете дизайна на стъклата ZEISS MyoCare за Вашето дете?

Зрението с дизайните ZEISS MyoCare е толкова добро, колкото и с единичните стъкла ZEISS.9

Зрението с ZEISS MyoCare е толкова добро, колкото и с еднофокусните лещи за очила от ZEISS.9
Едно диоптрични стъкло, което е ефективно за овладяване на прогресията на късогледството при деца, трябва също така да е комфортно и да осигурява на потребителя ясно зрение. Ето защо толкова много ценим мнението на децата, които носят ZEISS MyoCare. 99% от децата, носещи тези диоптрични лещи твърдят, че зрението им надалеч и наблизо е много добро, а 100% се адаптират към лещите в рамките на един ден.9
Децата трябва да могат да се забавляват без ограничения. Когато носи стъкла ZEISS MyoCare, детето ви ще може да чете, да играе на открито, да спортува без никакви ограничения.

 

Съвети за ефективно справяне с късогледството

Две момичета и едно момче с очила играят навън в полето с увеличителни стъкла.

Насърчавайте го да играе навън!
Множество научни изследвания показват, че поне 2 часа на ден прекарани навън могат да предпазят или забавят развитието на миопията при децата.

Две момичета с очила седят заедно, едното по-малко, а другото по-голямо. По-младото момиче използва таблет, а по-голямото - смартфон.

Възпитавайте добри навици при работа с гледане на близко разстояние.
Опитайте се да ограничите активностите с гледане на близко разстояние като играта със смартфон или таблет. Ако детето Ви обича да чете книги, уверете се, че прави редовни почивки. Избягвайте работни разстояния по-малки от 20 см.

Очен лекар поставя нови очила на лицето на момче, за да провери дали пасват правилно.

Водете ги на редовни очни прегледи:
Ранното откриване е от ключово значение не само за коригиране на зрението на детето Ви, но и за възможно най-бързо управление на прогресията на късогледството. Всички деца над 5-годишна възраст трябва да ходят поне веднъж годишно на очен преглед, докато навършат 18-20 години.

Младо момче с очила седи на бюро, държи химикалка и се взира в далечината.

Уверете се, че детето Ви носи очилата си възможно най-често.
За да се гарантира ефективността на лечението на късогледството е много важно детето да носи очилата редовно. Този тип диоптрични стъкла са ефективни само, когато се носят постоянно. ZEISS MyoCare са изключително комфортни за носене като 100 % от децата съобщават, че са се адаптирали както към MyoCare, така и към MyoCare S в рамките на един ден.9

Навън на слънце - и се чувствам добре.

UV защита за детските очи.

Ефективната защита срещу вредните ултравиолетови лъчи е задължителна за всички лещи за очила, особено за чувствителните детски очи. Пълната UV защита се предлага стандартно с всички прозрачни лещи ZEISS за управление на късогледството. По този начин детето Ви може да се забавлява на слънце, без да уврежда очите си.

По-голям визуален комфорт и устойчивост на надраскване - идеални за детски очила.

Предлага се и за ZEISS MyoCare: ZEISS DuraVision BlueProtect. Защита от синя светлина за деца с късогледство, за които синята светлина, излъчвана от смартфони, таблети, светодиоди, телевизори и компютърни екрани, разсейва вниманието. Това включва интегрирана първокласна защита срещу надраскване и специално покритие, устойчиво на замърсяване.

Свързани статии

намерете Вашата ZEISS оптика в близост до вас