DuraVision® BlueProtect - идеални за дейности на закрито

Фокусирана защита от синя светлина за бели диоптрични стъкла

Въздействието на синята светлина върху зрението в момента е предмет на редица дискусии, защото сме изложени на светлинни вълни със сини компоненти както на закрито, така и на открито. От една страна синята светлина ни е необходима за здравето на тялото и за цялостно добро самочувствие. От друга страна синята светлина може да е опасна, особено при силна слънчева светлина. За това използваме слънчевите очила за защита. Обаче сега сме изложени на въздействието на повече синя светлина от всякога, което се дължи на съвременните източници на светлина, като LED осветлението и лъчението от екраните. Работите ли на компютър всеки ден продължително време и в помещения със съвременни осветителни системи? При някои хора синята светлина, излъчвана от лампите и дисплеите, създава дискомфорт и предизвиква умора. Прозрачните диоптрични стъкла с покритие ZEISS DuraVision BlueProtect предлагат твърдо покритие и технология Clean Coat за по-лесно почистване, както и филтър за синя светлина, който намалява вредната светлина в диапазона между 390 и 440 nm.

Предимства за вас

Прозрачни стъкла със защита срещу вредната синьо-виолетова светлина и прозрачни стъкла.

  • Полезно за хора с очила, които имат притеснения относно потенциалното вредно въздействие на синьо-виолетовата светлина на закрито и търсят подходяща защита.
  • ZEISS DuraVision BlueProtect е ново покритие за прозрачни стъкла, което съдържа син филтър за ограничаване на вредната синя светлина в диапазона от 390 до 440 nm.
  • То обаче пропуска „здравословната“ синя светлина, която е необходима за тялото. Изследванията показват, че синята светлина в диапазона между 400 и 520 nm (максимум при 460 nm) има голямо значение за регулирането на мелатонина и следователно за контролирането на нашите биоритми и по-добър начин на живот.
  • Твърдо покритие и CleanCoat за лесно почистване – всичко е включено.

За кого е предназначен DuraVision BlueProtect®?

Защита срещу синьо-виолетова светлина, също и на закрито

ZEISS DuraVision BlueProtect е специално покритие за стъкла за хора, които прекарват много време на закрито и са изложени на потенциално вредното въздействие на синята светлина, излъчвана от LED, телевизори, компютърни екрани, смартфони или таблети, и които усещат, че тя предизвиква дразнене.

Защита срещу синьо-виолетова светлина и на закрито

Полезна и вредна светлина

Прекомерното количество светлина в ултравиолетовия и синьо-виолетовия диапазон може трайно да увреди човешкото око. Освен че води до болезнено възпаление на конюнктивата и роговицата, тя може да повреди и естествената леща на окото (напр. да доведе до катаракта) и особено ретината (макулна дегенерация). Ето защо е толкова важно да се носят слънчеви очила със 100% UV защита при силна слънчева светлина, особено в ситуации със силни отблясъци, като например от вода или на заснежени планински хълмове.

А честото въздействие на закрито на източниците на светлина с висок процент синя светлина?

Все повече внимание се обръща на високия компонент синя светлина на LED, енергоспестяващите лампи и на лъчението, отделяно от дисплеи, например от смартфони, компютърни екрани, таблети и електронни четци.

Добрата новина е, че никое от изследванията, проведени досега, не сочи, че използването на компютърни дисплеи или гледането на тези източници на светлина продължително време уврежда ретината. Важно е да помним също, че прекарването на един час на открито в обикновен облачен ден излага очите ни на въздействието на 30 пъти повече синя светлина в сравнение с един час на закрито пред екран.

Въпреки това фактите сочат, че синята светлина от източници на светлина или дисплеи може да е дразнеща или да предизвиква умора за очите на някои хора. В тази ситуация стъклата на ZEISS с покритие DuraVision® BlueProtect могат да са от помощ. Те ограничават синята светлина в диапазона от 390 до 440 nm – без компромис с положителните свойства на синята светлина в диапазона между 450 и 500 nm.

Накратко: предимствата и недостатъците на синята светлина

Предимства
Недостатъци

Контрол на биоритмите
Изследванията показват, че синята светлина в диапазона между 400 и 520 nm (с максимум при 460 nm)
е от особено значение за регулирането на равнището на мелатонин и следователно за контролиране на биоритмите и добрия начин на живот.

Повишен риск от заболявания на ретината
Някои изследвания
сочат, че продължителното въздействие на
синята светлина под 460 nm (с
максимум при 440 nm) може да доведе до фотохимично увреждане на ретината.
Това увреждане може да създаде риск от макулна
дегенерация в дългосрочен план.

Решения с филтър за синя светлина от ZEISS.

Правилният продукт за защита от потенциално вредната синьо-виолетова светлина – за всички

Продуктовата гама на ZEISS за защита от потенциално вредната синя светлина осигурява правилното решение за всеки.

Skylet и PhotoFusion от ZEISS са затъмнени и самозатъмняващи се фотосоларни стъкла, които филтрират синята светлина с различна интензивност, като същевременно осигуряват 100% UV защита. DuraVision BlueProtect вече допълва гамата със специално функционално покритие, което частично намалява синята светлина. Идеално за употреба на закрито при ниски равнища на синя светлина.

Обзор

Решения с филтър за синя светлина от ZEISS.
Изтегляне на инфографика
Моят зрителен профил Определете сега какви са Вашите зрителни навици и открийте уникалното индивидуализирано решение под формата на стъкла.
намерете Вашата ZEISS оптика в близост до вас