ZEISS онлайн скрининг на зрението

5 ефективни инструмента за скрийнинг

Направете ZEISS онлайн скрийнинг и тествайте качеството на зрението си.

Проверете онлайн дали не е време за нов очен преглед при специалист.

Очите ни са най-важният сензорен орган. Ето защо е задължително да имаме оптимално зрение. Кога за последен път отидохте на очен преглед? Много хора не ходят редовно на очни прегледи, а само те гарантират, че винаги можем да се възползваме от оптимално зрение. В крайна сметка очите ни, което ще рече и зрението ни, участват в един процес на постоянна промяна с напредването на възрастта, а това често пъти ни убягва. Първите сигнали, че зрението ни се влошава, не винаги са замъглено или нефокусирано зрение. Главоболието и умората в очите вечерно време също може да говорят за нарушено зрение.

Повече от 100 години по-добро зрение с ZEISS – над 100 години висококачествени прецизно изработени стъкла и иновации в областта на офталмологичната оптика. Направете ZEISS онлайн скрининг на зрението[1], който е разработен от експертите на ZEISS, за да можете да тествате очите си по един бърз и лесен начин, при това безплатно. В края на теста ще получите препоръки, които сочат дали трябва да потърсите професионален съвет от оптик на ZEISS..

Проверете зрението си онлайн

По-доброто зрение означава също така и по-добро качество на живот, тъй като зрението е най-важният сензорен орган. 80 процента от впечатленията, които получаваме за нашата среда, се добиват с помощта на очите. Наричат окото „прозорец към света“ и това не е случайно. Редовните очни прегледи при квалифициран оптик трябва да бъдат основна част от здравната профилактика. Не става дума само за Вас, а и за безопасността на другите хора, ако шофирате в например. Като цяло, ако нямаме някакви моментни или установени проблеми с очите, трябва да правим очен преглед веднъж на две години. От ZEISS онлайн скрининг на зрението ще получите обща идея за текущото състояние на очите Ви.[1]

Колко често трябва да ходите на очен преглед?

Възрастните (без моментни или установени очни проблеми) е необходимо да преглеждат очите си редовно

 • от 20 до 39-годишна възраст: поне три пъти за целия период
 • над 40-годишна възраст: веднъж на всеки 2-3 години
 • над 65-годишна възраст на всеки: 1-2 години.

Децата е необходимо да преглеждат очите си редовно при оптик:

 1. Първи преглед: между 2 и 3 1/2 години най-късно
 2. Втори преглед: преди да започнат училище
 3. След това на всеки 2 години – дори и ако няма видими очни проблеми – за да се гарантира, че ранните признаци на влошаване на зрението ще бъдат установени в ранен стадий.
 4. Всички преждевременно родени бебета, както и всички деца, чиито родители или братя или сестри страдат от кривогледство или имат значителни отклонения в зрението, е необходимо да бъдат прегледани възможно най-рано – между 6 и 12-месечна възраст – а след това на редовни интервали.

Какви диагностични тестове предлагаме?

 1. Тест на остротата на зрението
 2. Тест за контрастно зрение
 3. Преглед за далтонизъм
 4. Тест за астигматизъм
 5. Тест на зрителното поле

Тест на остротата на зрението

Това със сигурност е най-важният тест. Всички, които носят очила, са запознати с него. Оптикът иска от Вас да четете букви или цифри и да установите посоката на отвора на специализирани пръстени (пръстени на Ландолт) – всички те с различна големина върху прожекционна повърхност. Оптикът проверява големината на различните елементи, които можете да посочите без затруднение. След това оптикът изпълнява също така и тест, известен като субективна рефракция. След поставяне на оптични стъкла с различен диоптър в устройство, познато като пробна рамка, пациентът посочва дали зрението се подобрява или влошава с всяко стъкло. Оптикът започва да оптимизира стъклото първо за едното око, а след това и за другото. След това е важно да се провери взаимодействието на очите с помощта на тест за бинокуларно зрение. Могат да се използват и други тестове за установяване на състояние, познато като асоциирана хетерофория, която може да се коригира, а в някои случаи подлежи на лечение.

В част 1 на нашия безплатен онлайн тест ние правим симулация на зрителен тест на екрана. Този тест не цели да замени провежданите от Вашия оптик прегледи. Но въпреки това той Ви дава първоначална представа за качеството на Вашето зрение.

По време на очен преглед пречупващата способност, необходима за коригиране на нарушеното зрение, се определя без акомодация (автоматичната адаптация на окото към различни разстояния).

D (диоптри)

нормално зрение (еметропия)

Диоптри, различни от 0,00 D (диоптъра)

нарушено зрение (аметропия)

напр. sph +2,00 D (диоптъра)

далекогледство (хиперопия) – също и с пресбиопия (постепенна загуба на способност да фокусираме върху близки обекти с възрастта). Тук се използва терминът добавка (Add)

напр. sph -1,00 D (диоптъра)

късогледство (миопия). Диоптрите над -6.00 D се класифицират като висока миопия

cyl 1,00 D (диоптъра)

цилиндрична аметропия (астигматизъм) – окото вижда точките като ленти или линии

Тест на контрастното зрение

Първоначално може да Ви се стори, че този тест не е толкова важен. Но всъщност контрастното зрение е от съществено значение за комфорта на зрението. Ако не успяваме да забележим различията в контраста, може да се стигне до умора на очите. Всички сме наясно какво е усещането, когато контрастът на компютърния екран не е настроен правилно или когато се опитваме да четем на слаба светлина.

Тестът за контрастно зрение е важен за установяване на евентуални промени в нашето зрение. Промените в контрастната чувствителност могат например да бъдат признак на глаукома.

В Част 2 на нашия онлайн диагностичен тест ние симулираме контрастно зрение. От този тест може да получите първоначална насока, че контрастното Ви зрение не е толкова добро, колкото би трябвало да бъде. Вашият оптик с удоволствие ще Ви направи по-задълбочено изследване.

Тест за далтонизъм

Състоянието, познато на всички като „цветна слепота“, засяга много повече мъже отколкото жени. Това е генетично отклонение, засягащо над 180 милиона души по целия свят. Предлагат се различни оптични стъкла.

 1. Хората с това състояние имат само ограничена способност да разпознават определени цветове. Всички сетивни клетки – червени, зелени и сини конуси – присъстват в рамките на ретината, но някои от тях не функционират правилно. Най-разпространената форма на състоянието е червена/зелена слепота.
 2. Частична цветна слепота: при тази форма на разстройството някои от сетивните клетки изобщо не присъстват или не функционират. Хората, които са засегнати, имат само два типа все още функциониращи рецептори. В резултат на това цветното зрение е значително увредено. Понякога това може да е опасно, особено при шофьори на автомобили, които слабо разпознават червеното или са с червена слепота. При мъгла например те виждат само черно, вместо червените задни светлини на автомобила пред тях.
 3. Пълна цветна слепота: разстройството познато като ахроматопсия, е изключително рядко. Хората с това разстройство не различават никакви нюанси на цветовете.

За диагностика на това състояние очният специалист използва три различни теста: псевдоизохроматични таблици, тест на Фарнсуърт и аномалоскоп на Нейджъл.

В част 3 на нашия онлайн тест можете да проверите цветното си зрение с цветни диаграми.

Проверка за астигматизъм

Астигматизмът е вид рефракционна грешка на човешкото око, при която фокусната точка не е равномерно разпределена по меридианите. Подобно на други рефракционни грешки, астигматизмът може да се изменя постепенно, например с възрастта. Симптомите при .астигматизъм могат да включват напрежение в очите, главоболие или проблеми при шофиране през нощта. Астигматизмът може да бъде коригиран с подходящите очила или контактни лещи.

В част 4 можете да проверите очите си за астигматизъм.

При проверката се показва символ, който съдържа различно ориентирани групи от черни линии. Тези линии са проектирани да се появяват в различни нюанси на сивото, ако очите Ви имат някаква степен на астигматизъм. Вашата задача е да посочите дали виждате с различна острота/черен цвят, което е първи знак за астигматизъм.

Проверка на зрителното поле

Зрителното поле, описано като пространство, в което можем да възприемаме светлината и да разпознаваме обекти, може да бъде ограничено от различни очни заболявания, особено по неврологични причини. Тъй като такива заболявания могат да се влошат постепенно, с течение на времето може да се засегне и зрителното поле. Запазеното централно зрително поле е важно например за четене на книга или при работа в офиса. Периферното зрително поле ни предоставя важна информация, например докато управляваме автомобил.

В част 5 можете да проверите зрителното си поле с решетка на Амслер.

Проверката на зрителното поле осигурява решетъчна структура с централна фиксираща точка и е проектирана въз основа на клинично използвания тест на Амслер. Този тест се използва на близко разстояние ~ 30 см пред окото и чрез него може да се провери има ли проблеми с централното зрително поле. Отклоненията могат да се появят като изкривени, липсващи или прекъснати линии от мрежата. Важно: Ако използвате личния си телефон или екран, размерът на мрежата на Амслер може да се различава от препоръчителния размер.

Моят зрителен профил Определете сега какви са Вашите зрителни навици и открийте уникалното индивидуализирано решение под формата на стъкла.
намерете Вашата ZEISS оптика в близост до вас

Related Articles

Моят ZEISS профил на зрението – един напълно различен тест на зрението Определете Вашите персонални зрителни навици и открийте Вашият индивидуален дизайн на ZEISS лещи

16.10.2017 г.

Tags:

Проверете зрението си онлайн Участвайте в прегледа ZEISS онлайн скрининг на зрението и тествайте качеството на зрението си.

Tags:

Related Products