Един момент може да промени всичко

Хедър Найс говори как е преживяла два опасни мозъчни тумора

Хедър Найс преживява два опасни мозъчни тумора и сега е майка на малка дъщеря. Нейната история показва невероятната работа на мозъчните хирурзи и как медицинските технологии могат да помогнат за постигане на оптимални резултати от лечението.

Хедър Найс е само на 24 години и току-що е започнала първата си работа във Финикс, Аризона. Всеки ден тя шофира от работа до дома си. За Хедър Найс това е просто ежедневие. Но внезапно пред очите й започват да проблясват жълтни линии. Обхваща я паника. След преглед при лекар разбира, че това са първите симптоми на злокачествен мозъчен тумор, глиобластом от клас IV.

Тогава Хедър Найс е само на 24 години и наскоро е започнала първата си работа във Финикс, Аризона.

Тази пагубна диагноза често означава сигурна смърт в рамките на няколко месеца, най-много няколко години. Глиобластом от клас IV е бързо разрастващ се, злокачествен мозъчен тумор. Дори ако лекарите могат да забавят развитието на тумора, по-малко от три процента от пациентите имат продължителност на живота повече от пет години след първоначалната диагноза на първичен глиобластом1.

Глиобластомът е най-честата и агресивна форма на рак на мозъка и най-смъртоносната форма на човешки рак

За Хедър Найс е различно. „Аз не съм статистика. Това няма да ме победи, няма да загубя тази битка“, така тя описва реакцията си малко след като узнава диагнозата с неблагоприятна прогноза за втори път. По това време тя е на 26 години и вече е претърпяла предишна операция на тумора.

Д -р Робърт Ф. Спецлер, сега почетен директор на неврологичния институт „Бароу“ във Финикс, Аризона, оперира Хедър Найс за втори път. Световноизвестният неврохирург д-р Спецлер подчертава значението на медицинските технологии, като например флуоресцентната технология в мозъчната хирургия, за да се гарантира, че туморът е отстранен изцяло, ако е възможно, без да навреди на здравата тъкан. Това може да е много трудно в зависимост от мястото на тумора.

След операцията младата жена е подложена на химиотерапия и лъчетерапия. Днес тя няма рак, омъжена е и има малка дъщеричка. Хедър Найс вече не приема живота за даденост.

Най-добрата част от живота ми е да се събуждам всяка сутрин, да почувствам десетте си пръста на ръцете и краката, да се претърколя, да имам невероятен съпруг и малка дъщеричка, която тича към мен и ме нарича „мамо“. Не мога да опиша с думи колко съм благословена.

Хедър Найс

Най-добрата част от живота ми е да се събуждам всяка сутрин, да почувствам десетте си пръста на ръцете и краката, да се претърколя, да имам невероятен съпруг и малка дъщеричка, която тича към мен и ме нарича „мамо“. Не мога да опиша с думи колко съм благословена.

Хедър Найс

Други статии

Това може да е интересно за вас

Споделете тази страница

Предложения за работа