Отвъд всички граници

Как дизайнът на една нова сграда може да насърчи прозрачност и откритост

Създаването на чувство на сплотеност изобщно не е трудно. В компанията има много споделени интереси, просто трябва да знаете къде да ги откриете. Докато дизайнът на една нова сграда може да насърчи прозрачност и откритост, съвместната работа е нещо, което можете да правите навсякъде.

Раждането на идеи е най-лесно в спокойна атмосфера.
Раждането на идеи е най-лесно в спокойна атмосфера.

Когато Бианка Калкман развежда клиентите си из сградата, тя не може да не забележи колко впечатлени са те. „Ще ми се да работех тук!“ – това е изречение, което г-ца Калкман, работеща в отдел „Маркетинг и продажби“ на подразделението „Грижа за зрението“ в нидерландския град Бреда, е чувала много пъти от посетителите. Не е изненадана, че хората реагират по този начин. Високи прозорци, стени от стъкло и просторни коридори с обилна растителност правят новия обект на ZEISS в „Бонд Парк“ светъл и просторен, отразяващ откритата корпоративна култура.

Удобните места за сядане насърчават хората да се събират заедно или просто да четат. Трима от нашите колеги са седнали на среща в ъгъла, проектиран да наподобява американски ресторант. Служителите могат да избират къде да работят в различните зони на сградата.

Усещането, което изпитвате в тези нови помещения, е недвусмислено: всеки, който работи тук, трябва да се чувства като у дома си и да се забавлява, да се остави да бъде вдъхновен и да споделя опита си с колегите. По този начин всеки дава най-доброто от себе си. Офисът се превръща в продуктивно място за срещи. Това е новият начин на работа в ZEISS и той има дом в Бреда от началото на 2017 г. Силиконовата долина е първото място, към което хората се обръщат, за преосмислят културата на работното място.

Там да правиш всичко по различен начин от всички останали е даденост. И, разбира се, отговорните за новия дизайн на обекта „Бонд Парк“ на ZEISS са използвали опита на Google, Facebook и други.

Те са разрушили твърдите структури, за да насърчат нова култура на комуникация и работа в екип. Намерението е служители и клиенти да извлекат еднаква полза от тази смела концепция.

И те го правят. Всички бизнес групи на ZEISS се помещават тук на площ от 1000 квадратни метра. В Центъра за изживяване клиентите могат веднага да станат свидетели на експертизата зад марката ZEISS. Никой няма точно определено място, а разделението на бизнес групи е вече в миналото. Без значение от позицията, всеки служител решава къде иска да работи и до кого иска да бъде - седнал или прав, с музика или на тишина, като част от екип или самостоятелно.

„Искаме да насърчим диалога между служителите и да поощрим доверието“ - казва Нийл Морисън, началник отдел „Комуникации“ за Бенелюкс. „Но има също достатъчно зони, където можеш да работиш самостоятелно за известно време.“ Това е още една от причините от служителите да се изисква да не ядат на работните си места. „Всеки, който е гладен, може да отиде в кухнята“ - казва Морисън, вървейки към шестото си „бюро“ за деня. „Сега фокусът е върху движението и комуникацията.“ Това има положително въздействие и върху публичното възприемане, тъй като според думите на управляващия директор Стефан Клаес: „Динамичната работна среда ни прави по-атрактивни за потенциални служители.“ А в новия Център за изживяване клиентите и посетителите могат да изживеят марката ZEISS във всички нейни аспекти. „Броят на посетителите значително надхвърли всичките ни очаквания.“

Всеки служител избира къде и с кого иска да работи.
Всеки служител избира къде и с кого иска да работи.
Без повече мислене в силози

Теорията на проектантите бързо се превръща в реалност. Като много от своите колеги Джордана Вернер, лидер на екипа за търговска администрация в Бенелюкс, забелязва как новата обстановка сближава служителите от различни бизнес групи. „На обяд винаги виждам все повече хора да завързват разговор и да се опознават. Това не се случваше преди“ - казва Вернер. За нея няма съмнение, че насърчаването на гъвкавостта и комуникацията веднага подобрява атмосферата: „В „Бонд Парк“ настроението ти се подобрява. Кипя от енергия веднага щом вляза в сградата.“ Морисън е особено доволен, че колегите му одобряват този подход. Поздравите „дай пет“ в коридорите са част от средностатистическия работен ден тук. „Направихме всичко точно както трябва.“ Бианка Калкман обобщава: „Тук се чувстваш като част от един голям екип.“ Честно казано, не винаги е било така в ZEISS. Имаше само ограничено желание да се работи заедно през границите, разделящи отдели и държави. „В крайна сметка“, казва един от мениджърите в ZEISS, „всяка бизнес група се грижеше само за себе си.“

Всеки, който е гладен, може да отиде в кухнята

Дълго време много малко хора мислеха за това как всеобхватното сътрудничество може да доведе до по-големи печалби за ZEISS като цяло. Именно този тип мислене в силози, закотвени в организацията, все още затруднява съвместната работа. А и междувременно това стана част от културата: служителите на ZEISS се определят от гледна точка на своята бизнес група. По-рано имаше фланелки с името на отдела и до ден днешен ще намерите маси за футбол тук-там в коридорите, носещи името на отбора на отдела. Твърде рядко се вижда единственият екип, който има значение: екип ZEISS. Изпълнителният съвет осъзнава, че това трябва да се промени. Затова една от целите на Програма 2020 на ZEISS е да се разбие „силозния“ манталитет, както организационно, така и културно.

Почивка с колеги за прочистване на мислите.
Просто го направи

Стратегическите насоки са трудни за прилагане, ако служителите не ги подкрепят. Но в този случай последната анкета сред служителите показва, че ръководството и служителите са в съгласие: само половината от служителите считат, че ZEISS работи конструктивно отвъд гранците на отделите – доста нисък брой за глобално активна компания. И все пак тази оценка произлиза от желанието за подобрение. А това желание е по-ценно от която и да е директива на Изпълнителния съвет, или който и да е работен инструктаж. Групата на Херберт Летенбауер е явен пример за това, как служителите вече са започнали да работят заедно.

Летенбауер е началник на отдел „Глобална софтуерна мрежа“ за бизнес групата „Индустриална метрология“ и години наред работи тясно със своите колеги от бизнес групите „Микроскопия“ (MIC) и ,,Медицински технологии" (MED), по неформален и неусложнен начин. Началото е било случайно, през 2012 г.: Летенбауер и Фалк Хартвиг, началник на центъра за MED в Мюнхен, се запознават на среща на ръководството; харесват се веднага и излизат на вечеря. „Естествено, на такава среща започнахме да се питаме „Как твоят екип се справя с това или онова?“,си спомня Летенбауер. Решават да си насрочат редовни срещи на около всеки два месеца. Корне ван Сомерен, началник на Технологичния сектор за софтуерни и цифрови решения към MIC, се присъединява към групата през 2016 г.

Първоначално обменят предимно знания. „Всеки знае малко за нещо, но заедно просто знаем повече,“ казва той. „Или колега ти казва за решение, което е намерил, и ти веднага разбираш: това ще е подходящо и за нас.“

Това важи в голяма степен за софтуера: кодът е равнозначен, техническите проблеми са еднакви навсякъде. В други сфери, по-близки до продуктите, е по-трудно да се намерят общи теми. Слънчевите очила и полупроводниците имат по-малко допирни точки. Но дори да не са очевидни, все пак можеш да ги потърсиш. Възможностите да работим заедно са навсякъде. Междувременно, тримата началници на софтуерни отдели обсъждат много повече от информационни технологии: управление, процеси - „обмен, който достига всички нива“, казва Летенбауер.

До стратегически теми. Тъй като, когато различните сфери на дейност се познават по-добре, могат да се подкрепят по по-целенасочен начин. Например, когато IMT се заинтересува от разработването на софтуер в Индия, Летенбауер не трябва да започва от нулата - „Бих могъл да споделя моя опит с него веднага“, казва Хартвиг, „това се подразбира. Винаги можем да се обадим и да намерим някой готов да ни изслуша, особено ако нещата станат стресиращи.“ Сливанията и придобиванията са друг пример. Дори когато всяка бизнес група търси възможности за разширяване, според Хартвиг, те се информират взаимно за интересни кандидати по неформален и неусложнен начин.

От януари 2019 г. настоящият ръководител на комуникациите в Бенелюкс, Нийл Морисън става регионален маркетинг мениджър на решения за изследователска микроскопия (RMS) в SSC Югоизточна Азия със седалище в Сингапур. Бианка Калкман, бивш специалист по маркетинг в Грижа за зрението, заема поста на Нийл Морисън като ръководител на комуникациите в Бенелюкс.

Други статии

Това може да е интересно за вас

Споделете тази страница

Предложения за работа