Дискусиите без ограничения са от ключово значение

Интервю с Хексин Уанг

Хексин Уанг работи за ZEISS повече от 20 години и е част от мениджърския екип на Шанхайския иновационен център повече от шест години. „ZEISS може да използва своите немски корени в своя полза в Китай и да се възползва от връзките си и в двете страни“, казва Уанг. Това обаче не означава, че служителите в Германия не могат да научат някои неща от приятелите си в Китай.

Г-н Уанг, вие помогнахте за създаването на Иновационния център за ZEISS в Шанхай още през 2011 г. Защо компанията се нуждае от такъв клон в Китай?
ZEISS е глобална компания. Ето защо не можем просто да постигнем успех в Германия - трябва да бъдем активни и на други пазари. Ето това ни прави толкова успешни. Започнахме през 2011 г. с шестима служители. Към тях се присъединиха петима китайски служители от производственото подразделение в Суджоу. Днес сме повече от 80.

Хексин Уанг провежда среща
Хексин Уанг провежда среща

Тези служители също ли са от Германия и Китай?
В центъра работят само китайски служители. Понякога ни посещават и служители от Германия и други места като САЩ и Индия, а понякога се отбиват студенти от Германия. Вярвам, че е важно да се насърчават младите таланти - аз лично съм се възползвал от това в миналото. Това също кара нашите служители да практикуват своя английски.

Китайският официалният език ли е в компанията?
Да. Първоначално си поставихме за цел да насърчим нашите служители да говорят английски. Но макар че много от нашите кандидати са топ кандидати, уменията им по английски език оставят недостатъчни. Само щяхме да ги обезсърчили, ако бяхме поискали твърде много от тях. Въпреки това, имейлите и докладите обикновено се съставят на английски.

Значи няма проблеми, когато става въпрос за разговори с колеги, работещи в чужбина?
Не, китайските служители полагат истински усилия да говорят английски. Но дори когато нашият главен изпълнителен директор Максимилиан Фьорст взе участие в годишната ни начална среща, ние проведохме сесията на китайски и аз бях негов преводач. Това показва колко много се доверяваме на нашите китайски колеги.

Опитвате ли се да бъдете германска компания в Китай или да управлявате китайска компания с немски собственик?
Определено първото. Германските компании и качеството, което доставят, са високо ценени в Китай. ZEISS са добре познати в Азия и нашите ценности са истински активи.

Shanghai Facts
Факти за Шанхай

В столовата сервират ли се типични германски ястия?
Това е чудесна идея (усмихва се). Но не, имаме само китайска храна. Имаме обаче джиаози, които са китайският еквивалент на немския маулташен (кнедли).

Как полуляризирате германската култура в център, където всички служители са китайци?
Разчитаме на контакт с нашите колеги в Германия, за да направим това. Скоро ни посетиха двама експерти от Микроскопия. Те показаха на китайските служители как да почистват микроскоп. Много служители нямаха представа колко много работа се влага в почистването на микроскоп. Този впечатляващ ефект е нещо, което трябва да гарантираме в предприятията на ZEISS по целия свят.

Колегите е можело да изпратят печатни инструкции.
Така е, но е много по-лесно да се разбере нещо, когато си го видял със собствените си очи. Трябва да намерим начин да споделим знанията си с колегите си. Ако трябваше да преоткрием топлата вода на всеки обект, бихме загубили толкова много време и пари. Ето защо е толкова важно да се свържем и да обсъдим теми с нашите колеги в Германия и обратно.

Значи всички се разбирате добре, въпреки езиковата бариера и културните различия?
Това наистина върши работа. Заведохме нашите германски колеги на пътуване в друг град. Останаха много доволни и казаха, че такова нещо никога няма да се случи в Германия. Ето това имам предвид, когато каниш колеги да прекарате време заедно просто ей така. Това преживяване сближи служителите.

Казвате, че редовните разговори по Skype не са достатъчни?
Не, нищо не може да се сравни с разговори лице в лице с вашите колеги. В началото комуникацията между Германия и Китай се осъществяваше чрез шестте международни служители, които създадоха центъра. Имахме тесни връзки с Германия. Сега той се управлява от китайски служители, които са тук от самото начало и сега са поели лидерска роля. И това работи добре. Въпреки това трябва да се уверим, че поддържаме каналите за комуникация с Германия отворени.

Иновационния център в Шанхай

Иновационен център на ZEISS в Китай. Хората казваха, че Китай и иновациите не вървят заедно.
Ходих на училище по време, когато трябваше да учим всичко наизуст. Трябваше да се упражнявам да рисувам един и същ китайски символ отново и отново и затова китайците вярват, че практиката е пътят към съвършенството. Сега нещата са различни. Много китайци учат в чужбина и знаят какво означава да си иновативен. Много неща се промениха на дигиталната арена. Китай се превърна в истински глобален пионер в мобилните решения, финансовите технологии и изкуствения интелект. Както всяка друга компания, ние сме под голям натиск. Китайците са много отворени към новите технологии - бихме се справили добре, ако част от тази откритост и любопитство ни обсебят тук, в Германия.

В Китай решенията често се вземат отгоре надолу. Възможно ли е изобщо да си креативен?
Ето защо от известно време се фокусираме върху матрична структура: комбинирахме две лидерски системи с ръководители на програми и проекти, някои от които работят в различни държави и часови зони и координират служители и проекти по целия свят. Въпреки че работи добре, все пак е голямо предизвикателство.

Значи германците, които са много директни, е трудно да общуват с китайци, които обикновено не са?
Вярно е, че китайците са по-резервирани. В първите ни няколко срещи беше трудно да накараме китайските колеги да се присъединят. Когато германските ни колеги попитаха дали има въпроси, китайските служители замълчаха. Не беше ясно дали са разбрали всичко.

Откритост и любопитство: те са част от работата в Иновационния център в Шанхай
Откритост и любопитство: те са част от работата в Иновационния център в Шанхай
Hexin Wang

В Китай смартфонът е ключът към комуникацията. Вашите служители изпращат ли Ви текстови съобщения?
Нашите служители обсъждат всичко в WeChat, китайския еквивалент на WhatsApp. Използваме WeChat групи за организиране на пътуванията, които споменах, и имаме такива за отделните отдели. Комуникираме почти изключително чрез приложението. Нашите германски колеги, които ни посетиха, също го изтеглиха. Дори началникът ми в Германия си го инсталира при последното си посещение. Можеш дори да използваш приложението да изпращаш малки подаръци пари, опаковани в дигитални червени пликове. Това е китайска традиция за Нова година и други специални поводи. И шефът ми получи такъв (усмихва се).

Hexin Wang

Опознаването между колегите е единственият начин да се преодолеят пречките пред комуникацията

Хексин Уанг

В Китай смартфонът е ключът към комуникацията. Вашите служители изпращат ли Ви текстови съобщения?
Нашите служители обсъждат всичко в WeChat, китайския еквивалент на WhatsApp. Използваме WeChat групи за организиране на пътуванията, които споменах, и имаме такива за отделните отдели. Комуникираме почти изключително чрез приложението. Нашите германски колеги, които ни посетиха, също го изтеглиха. Дори началникът ми в Германия си го инсталира при последното си посещение. Можеш дори да използваш приложението да изпращаш малки подаръци пари, опаковани в дигитални червени пликове. Това е китайска традиция за Нова година и други специални поводи. И шефът ми получи такъв (усмихва се).

Работили сте за ZEISS в Германия 15 години. Каква е най-голямата разлика между центровете в Китай и Германия?
Определено броят на служителите жени. В нашия екип за продажби в офиса работят само жени, а броят на служителките е много по-голям, отколкото в Германия. Почти 24 процента от служителите в Иновационния център са жени. В Китай имаме поговорка: жените носят половината небе на раменете си. Това е добра нагласа. Точно както в Германия, семействата се нуждаят от две заплати, за да свържат двата края. Но в Китай бабите и дядовците помагат с децата, след като отпускът по майчинство приключи. Това е огромна помощ и означава, че няма толкова голям натиск.

Кой според Вас работи повече?
О! (усмигва се). Китайските служители са изключително гъвкави. В Китай хората нямат проблем да работят извънредно или през уикенда. Нормално е да се работи и в събота. Това не се дължи само на различните закони, а защото културата и възгледите на хората са различни. Наскоро пуснахме продукт само за 16 месеца - това е рекорд за нас!

Други статии

Това може да е интересно за вас

Споделете тази страница

Предложения за работа