ZEISS инвестира много, за да ми помогне да постигна това, което съм днес

Анита Зоненфро говори за това, как се е присъединила към ZEISS

Анита Зонненфро е част от работната сила на ZEISS повече от десет години. "Учих международен бизнес в университета в Аален и бях решена да напиша дисертацията си в ZEISS през 2006 г. Родена съм в Натхайм и затова ZEISS винаги е бил част от живота ми по някакъв начин. Още от детството си знаех, че компанията със синьото лого е чудесен работодател."

Мадрид, Испания: Поглед към улица „Барселона“ в центъра на Мадрид.
Мадрид, Испания: Поглед към улица „Барселона“ в центъра на Мадрид.

Стегнахме багажа си и се подготвихме да открием какво ни очаква

След дисертацията си тя заема редица различни позиции в микроскопското подразделение в Оберкохен до 2014 г., когато й е предложена работа като ръководител на производствения обект за микроскопия в Иберия.

Сега тя работи и живее със семейството си в Испания и тази година оглавява там компанията за продажби и услуги, която обединява бизнес групите по микроскопия, индустриална метрология и медицински технологии. Никога не си е представяла, че ще живее в чужбина. „Прекарах практически семестър в Пуерто Рико, когато бях студентка, но съм много привързана към родния си град“, признава тя.

Когато обаче се открива позиция в Испания, любопитството и обещанието за ново предизвикателство надделяват. „Със съпруга ми бяхме събрали куфарите си и бяхме готови да тръгнем, като се надявахме да открием какво предстои, но след като започнахме работа, определено имаше няколко случая, в които се чувствах изгубена - това се дължеше главно на езиковата бариера в офиса“, казва мадридският мениджър. Но сега всичко е различно. „Дъщеря ни е родена в Испания и е двуезична. Така аз често говоря испански у дома. А сега, когато се върна в Германия, трябва да внимавам неволно да не проговоря на испански“, се смее тя.

Изключително се вълнувам от продуктите на ZEISS и технологиите, чрез които са изработени

Многото й преживявания през годините и многобройните необикновени моменти само предизвикат увлечението й по микроскопията: „Аз не съм физик, биолог или химик, но много се вълнувам от продуктите и технологиите на ZEISS, които ги обуславят, и не спирам да се впечатлявам от многото приложения на микроскопията. В науката и анализа на материалите например те ни позволяват да идентифицираме микроструктури, които оказват влияние върху свойствата на материала. Или за откриване на заболявания при изследване на клетъчни структури. За провеждане на изследвания върху животни и вкаменелости. Но също така и в производството на пенливо вино, за да се изследват бактериите от дрожди, участващи във ферментацията. И за възстановяване на произведения на изкуството и определяне на тяхната автентичност, при разработването на перфектната паста за зъби, по време на ДНК анализ за разкриване на престъпления или при търсене на суровини в скали. Списъкът е безкраен“, казва тя с усмивка.

ZEISS всъщност е единственият в света производител на хелиево-йонни микроскопи

Днес не се използват само светлинни микроскопи, но и електронни, рентгенови и хелиево-йонни. ZEISS всъщност е единственият в света производител на хелиево-йонни микроскопи. „Нашите микроскопи могат дори да генерират изображения в нано диапазона както в HD, така и в 3D. Нашето цялостно продуктово портфолио също може да бъде комбинирано, което дава възможност да се покрие невероятна гама от размери. Това открива изцяло нови възможности в медицинските и биологичните изследвания“, добавя тя. Най-значимият научен проект в момента е този, който използва електронен микроскоп ZEISS за събиране и обработка на данни: проектът Blue Brain. Това включва създаването на пълна 3D карта на човешкия мозък, включително най-малките му части. VR устройство може да използва събраните данни, за да предприеме виртуално пътуване през човешкия мозък.

Carl Zeiss Iberia S.L.
Carl Zeiss Iberia S.L.
Carl Zeiss Iberia S.L.

Carl Zeiss Iberia, S.L.
Division Metrologia Industrial
Ronda de Poniente,
5 Primer piso,
puerta derecha,
28760 Мадрид, Испания

Anita Sonnenfroh

„Според мен е чудесно, че компанията ZEISS все още е важна част от нашия свят до днес и е стабилна, както винаги.“

Анита Зонненфро със сигурност цени това, че работи в компания, чиито продукти и услуги са изиграли толкова важна роля в живота на хората: „Според мен е чудесно, че компанията ZEISS все още е важна част от нашия свят до днес и е стабилна, както винаги. Всяка компания преминава през трудни времена – а ZEISS винаги остава вярна на принципите си, т.е. да бъде прецизна, иновативна и да поема социална отговорност.“

ZEISS инвестира много, за да ми помогне да постигна това, което съм днес.

Поглеждайки назад към времето, прекарано в компанията, Анита Зонненфро не може да се въздържи да не се усмихне: „ZEISS инвестира много, за да ми помогне да постигна това, което съм днес.“ Тя, например, е участвала в младежка лидерска програма, която я е подготвила добре за сегашните й задължения като висш мениджър. „ZEISS предлага редица възможности за развитие. Трябва да си подготвен, да поемаш рискове и да приемаш нови предизвикателства. Тогава можеш да постигнеш всичко“, споделя тя от личен опит. И тя не е единствената, която е доволна от избора си на работодател: „Баща ми е най-големият ми почитател – естествено, аз съм му дъщеря, но се гордее много с факта, че имам такава чудесна работа в ZEISS.“

Други статии

Това може да е интересно за вас

Споделете тази страница

Предложения за работа